Статията е за студентите по астрология от курсовете на д-р Петър Найденов. На семинарите ни показвам как се работи с програмата на живо, но не всеки може да запомни подробностите от първия път! Бъдете спокойни - повтореннието е майка на знанието. Тук можете да видите всички детайли толкова пъти, колкото е необходимо. Ако не сте разучили още тази прекрасна програма, тук може да го направите на спокойствие. 

Модул 1 - инсталация, настройки и построяване на натална карта

На 21 юли 2010 планетата Сатурн влезе трайно в зодиакалния знак на Везни за период от близо 26 месеца. Тази планета обикаля през всички 12 знака за повече от 28 години т.е. престоява във всеки знак около 2-2,5 години, а конкретно във Везни е бил преди около 30 години.

За първи път от доста време Сатурн навлезе в знака на Везни на 29 октомври, 2009. Сатурн престоя в знака на Везни от 29-ти октомври 2009 год. до 7-ми април, 2010 година, върна се в знака на Дева за кратко и от 21-ви юли, 2010 трайно остава във Везни до 5-ти октомври 2012 год.

Сатурн във Везни поставя на дневен ред взаимоотношенията – дали в дадено партньорство целите на двамата се допълват едни други, дали връзката ни ограничава или доколко е ефективно инвестирането на душа, воля, време и всякакви други ресурси. Партньорството не трябва да се разглежда само в личните взаимоотношение, същото важи и при бизнес контакти. Акцентът е към честни и открити връзки, чрез множество преговори и експерименти за достигане до едно справедливо и безпристрастно сътрудничество. Ще се търси същинско равноправие във взаимоотношенията в този Сатурнов преход, като ще се толерира баланс и равновесие (така характерни за зодиакалния знак Везни). 

  • Дали не угаждаме на партньора си защото се страхуваме да отстояваме себе си, правата и целите си?
  • Дали в този процес не правим компромис със собствените си нужди? 

В знака на Везни Сатурн ще търси честност, почтеност  и баланса, характерен за този зодиакален знак. Това е времето, през което ние изследваме и опознаваме нашите лични граници в партньорството. Точно колко сме ограничени във връзката си става шокиращо ясно, особено в контекста на собствения ни страх да не загубим другия или да не бъдем отхвърлени, и как точно този страх ограничава личната ни свобода.

Ако сме давали повече отколкото сме получавали, или сме вземали повече, отколкото сме давали в съществуващото партньорство, то транзитът на Сатурн през Везни ще акцентира на дефектите в този ред. Става дума за поемането и споделянето на отговорности. Ако до момента сме били недоволни от приноса на партньора във връзката, транзитът може да усили този проблем в съзнанието ни.

Сатурн изостря и призовава качествата на знака или планетата, която транзитира. Във Везни ще жадуваме за баланс, но ще отнеме известно време да го постигнем. Сатурн забавя нещата до скоростта на охлюв и това може да е като агония за нетърпеливите и жадуващи мигновен резултат. За влиянието на Сатурн е необходимо време и това не е лошо всъщност. Ние можем да вземем добро и балансирано решение само ако си дадем достатъчно време за това.

Първоначално можем да изпитаме нежелание да правим компромиси със себе си, но компромисът, направен по правилния, балансиран начин води до осъзнаването, че се нуждаем от ‘друг’, за да го постигнем. Със Сатурн е налице и желанието да придобием контрол, а някои може и да се изкушат да контролират ‘другия’ – тенденция, която трябва да се опитаме да избегнем. В крайна сметка и в идеалния случай разбираме, че имаме власт да контролираме само себе си.

Много от нас за затруднени да дефинират връзката си, която имат понастоящем. Сатурн изисква определения, структура и ангажираност. Но за повечето хора щом нещо е определено и структурирано с ангажиментите си, то това е равносилно на поставяне в капан, в клетка или каквото и да е друго, синоним на ограничаване. По време на транзита на Сатурн през Везни хората могат да са призовани да си изяснят своите цели в партньорството или дори самото партньорство като такова. За някои от нас чувството може да е на натиск да се ангажираме с някой или към определен начин на живот, но преди всичко трябва да се осъзнае какво точно искаме за себе си преди да се обвържем.

Това е времето, когато се прави ясния избор за партньорство и се вземат осъзнати и отговорни решения. Това е времето, когато трябва да се изкорени това, което не работи за нас, да пуснем да си отидат изгубените каузи, както и за изкристализиране на взаимоотношенията ни според това, което искаме или очакваме от тях. Ние имаме нужда да знаем къде сме в ‘партньорството’, независимо дали сме двойка или не. Колкото по-негативни са изявата на чувствата ни в знака на Везни, то толкова по-малко ще проработят тези изблици. Това ще стане още по-очевидно от суровото и неотстъпчиво влияние на Сатурн. Прибягване към укротяване и примиряване в името на запазване на мира е друга негативна изява. Твърде често партньорството се обръща в "Аз срещу Теб", а всъщност целта му трябва да бъде работа в екип, а не като съперници.

Много е възможно да ни занимават въпроси за вината, докато Сатурн транзитира през Везни. Ако обвиняваме настоящия си партньор за своята неудовлетвореност във връзката, то ни предстои да научим, че сами сме отговорни за своето щастие. Ако разрешаването на проблеми е слабото звено във връзката ни, то ще имаме шанс да се научим как по-ефективно да го правим занапред. Някои от нас ще трябва да се правят със страха от самотата и как този страх подкопава отношенията или ни прави жертви на манията на всяка цена да бъдем ‘във връзка’. Сатурн ни напомня да дадем своя дял в партньорството, но и да поемем персонална отговорност за своите действия, както и за собственото ни щастие в двойката. Ще имаме шанс да научим повече за собствените си ограничения и да подканим другия да поеме отговорността за своята роля също.

Сатурн изисквания простота, определеност, реализъм и истина. Правосъдието, справедливостта и равновесието са подложени на изпитание в живота ни в този момент.  Сега сме много по-наясно с неравноправностите в нашите взаимоотношения. На дневен ред е какво удовлетворение получаваме в двойката, както и сме особено фокусирани върху това, което е справедливо и в постигане на разбирателство. Ако сме давали прекалено много от себе си във връзката, очаквайки че ще получим нещо обратно, транзитът на Сатурн през Везни ще доведе до осъзнаване на този факт, както и търсене на някаква форма на компромис или промяна. Ако сте правили (съзнателно или несъзнателно) компромис със себе си или непрекъснато сте правили отстъпки в името на това да ‘работи’ партньорството ви, то ще осъзнаете ясно  тази реалност, както и ще разберете колко негативно това ви поведение влияе на собствения ви живот.

Ефективна и ясна комуникация е друг основен фокус на пребиваването на Сатурн във Везни. Сатурн е за целите, а интелектуалната Везна би могла да ни даде шанс и възможност да се ‘дистанцираме’ от самите себе си и по един логичен и безпристрастен начин да оценим себе си и връзките си. Сега е важно да се откажете от напрежения и противопоставяне във вашите партньорства, а да се наблегне на взаимното сътрудничество. Вероятно е вътрешното ви равновесие да бъде нарушено от смут и объркване, от оскърбление (стигащо понякога до крайна грубост) от страна на другия. От друга страна обаче, може и даже да се разочаровате и да ви отблъсне прекалената любезност или лекомислие. Много вероятно е да имате силна потребност от споделяне на общи цели в партньорството.

Тенденциите, които вероятно ще наблюдаваме в този период са за нарастващо търсене на мнения, съвети и обсъждания във връзките ни; фокус и изследване на ‘брака’ като институцуия; по-критично отношение към външността и всичко, свързано с ‘красотата’ във всички нейни прояви; внимание към храненето и излишното в него, което да изключим; засилено внимание към простотата в дизайна (‘По-малкото е повече’).

Все пак Сатурн в знака на Везни предлага може би по-лесни уроци, или поне ‘по-смилаеми’ уроци, отколкото същите такива докато е бил в опозиция с Рак или Лъв например, или дори сравнени с уроците му от скорошното пребиваването на Сатурн в знака на Дева.

Докато е в знака на Везни Сатурн прави квадрат с Плутон и опозиция с Уран и Юпитер.

Статията е съпътстващ материал към Ниво 3: Астропрогностика

Циклите и транзитите на Сатурн може да се разглеждат като цикли на постижения и проява на зрялост. Тази планета ни учи на дисциплина, отговорност и как да се справяме с трудностите, пред които ни изправя битието.

Най-общо, когато транзитиращият Сатурн е в напрегнат аспект с лични планети от наталната карта, то чувството е, че всичко се забавя, сблъскваме се със закъснения и ограничения, натиск и отчаяние. Забравете за мигновени решения на проблеми – всичко ще става по-забавено, крачка по крачка (или поне така се възприема), но това ще укрепи волята, ще постави на изпитание търпението, самостоятелността на индивида и издържливостта му. Тези времена ни предизвикват да се изправим срещу реалността без розови очила, като това е шанс за помъдряване и нов етап на духовно израстване.

Значими и важни решения се вземат при напрегнатите аспекти на личните натални планети с транзитиращия Сатурн. Макар че времето на такива транзити да се възприема като ‘робски труд’ (нищо наглед не се случва, трудно е да се види някакъв напредък), човек получава шанса да придобие по-голяма вътрешна сила, да стане по-отговорен към това, което казва и прави. Сатурн е планета на структурата, правилата и авторитета, така че с негово влияние е да структурира и кристализира живота и целите. Премахват се безполезните и неработещи неща в живота ни, които не са ни от полза в реалния свят, а фокусът се насочва към подобряване и засилване на нещата, които са ни в полезни.

Транзитите на Сатурн ни учат да поемем отговорност за самите себе си. В такъв период човек може да чувства света като едно много сурово и негостоприемно място. Ако е налице необходимата зрялост, то ще се стигне до логичния извод, че не може трайно да се обвиняват другите за собствените проблеми. Наистина доста неща се прецакват, собствените ни нужди остават неразбрани от околните, които ни се струва, че са ни изоставили в труден период. Но това е често и въпрос на вътрешно възприятие и преценка за действителността. По-важно е да залагаме на собствените си сили и да разчитаме повече на самите себе си.

Чест резултат от напрегнати аспекти на транзитен Сатурн са депресиите, но ако фокусираме своята енергия в правилни и смислени усилия без да очакваме особено признание или помощ от околните, то може да се превъзмогнат негативните последици. Сатурн ни напомня за реалността и необходимостта от по-голяма самодисциплина, тества ни на какво сме способни самите ние. Реорганизация на области от живота като дом или други лични такива, които Сатурн напряга, ще доведе до ползи и награди в бъдеще. Всичко, постигнато под влиянието на Сатурн е трайно и има дългосрочни последици като солидна база за бъдещо развитие. Колкото и да ни изглеждат тежки транзитите му, колкото и да ни забавят и принуждават да живеем ‘тук и сега’, те ни предпазват от поемането на ненужен риск, помагат ни да изградим и структурираме живота си по начин, от който ще се възползваме в следващи години.

Би било интересно да преосмислим транзитите и домовете (от личната ни натална карта), в които ще се случват аспектите преди транзитния Сатурн да направи конкретния аспект. Ако сме били под влияние на транзитен Уран преди да ни ‘удари’ и Сатурн, то този период може да се определи като забележителен етап от живота ни, когато ‘плащаме’ за рисковете, които може би сме поели по-рано под влиянието на Уран. Ако пък сме били под влияние на напрегнат аспект с транзитен Нептун, то това може да бъде време на отрезвяване след период на илюзии и заблуди. Ако пък Сатурн идва скоро след Юпитеров тематичен период от живота ни, когато всичко ни е било много по-леко, лесно и благоприятствано, то Сатурновата фаза може да ни се стори особено тежка и напрегната. Вероятно е периода на Юпитер да е водил към прахосничество и игнориране на здравия разум. След него Сатурн идва да коригира това поведение и да ни принуди да се изправим пред своята лична реалност – че животът не е само забавления и лекота. Ние трябва да работим и спестяваме, да трупаме резерви –на това ни учи Сатурн. Така че, полезно е в контекста на нашите текущи и минали преживявания да се осмисли как транзит на Сатурн може конкретно да ни засегне.

Всъщност влиянието на транзитен Сатурн трябва да се разглежда по дом, по зодиакалния знак, където попада и по позицията на наталните лични планети/ъглови точки и аспекти. Ако имаме напрегнати аспекти на лични планети в наталната карта (напр. Слънце и Луна в квадрат или опозиция), то може да се очаква особено мощни събития и обстоятелства, защото Сатурн ще повлияе на двете планети ЕДНОВРЕМЕННО. Ако при преминаването си Сатурн прави напрегнат аспект със стилиум (няколко планети на едно място в рождената карта), то тогава влиянието ще бъде по-сложна съвкупност от обстоятелства и нагласи, които вероятно е да имат по-голямо въздействие, отколкото ако само единична лична планета е засегната.

Сатурн ни учи колко важни са предпазливостта и умереността. Може би най-добрия начин да се справим с тежкото влияние на транзитния Сатурн е да се избегне ‘борбата’, заинатяването и противопоставянето на тези уроци. Осъзнатото приемане, че в този етап от живота нещата ще се движат по-бавно (дори и от скоростта на охлюв) ще внесе разбиране и облекчение. В такъв период Сатурн ни иска да работим усилено, за да насочи енергията ни в практически, полезни и значими проекти, иска ни да живеем ангажирано ‘тук и сега’. Тази фаза в живота е за изграждане на солидна основа. Умереността и въздържането в конкретния момент са необходими както за духовно развитие, така и за физическото тяло. Трябва да се избягва обвиняването на другите за това къде се намираме на текущата фаза в живота си – това би довело само до чувство на гняв или меланхолия. Важно е да се осъзнае, че това е само временен ПЕРИОД от живота, които се дава за учене до къде се простират личните ни граници и вътрешната ни сила. Научените уроци ще са от полза, защото както се справи човек в този период ще определи следващите 7 години, когато Сатурн отново ще бъде в напрегнат аспект или съвпад със същите планети от рождения хороскоп.

When the Ascendant conjuncts the North Node or South Node in synastry, there is an immediate and powerful connection between two people. The relationship seems "meant to be" in some way, and you may have met under unusual circumstances. This represents a highly personal bond. It is not necessarily romantic by nature, but when it exists in the chemistry between romantic partners, there is a strong attachment to each other. This connection goes beyond physical attraction, as you explore, through each other, your own personalities. Neither of you much wants to let go of the other. If you were to separate and then meet again, there would be little "catching up" to do, as your connection is immediate and familiar. Was it your destiny to meet? Whether you believe in destiny or not, this relationship feels very meaningful to you both. 

SYNASTRY 

When I first began to compare charts, looking for aspects from one person’s Chiron to the chart of the other individual, I expected to find this only occasionally. I also expected that, when I did find it, the relationship would have something extreme or unique about it---something to set it far apart from other relationships. Well research has proven me very wrong on the first count---and almost as far off on the second.

I have been amazed at how common Chiron aspects appear in Synastry. In fact it seems to appear more often than not. I have a theory about why but will go into that later.

As for the nature of such [Chiron-marked] relationships---they usually seem to have no initial differences from other relationships, at least superficially. However, when you look deeper you begin to see that there is a difference, and the difference is in how open the people are to each other. Let us look at a few different aspects in order to make this clearer.

CONJUNCTION
If you have your natal Chiron in conjunction to a planet in another’s chart, there is automatically some type of attraction, usually mutual. And the area of attraction fits the nature of the other planet. The attraction is not of sexual nature, unless the other planet is something like Mars or Venus. Rather, it is the attraction toward someone who seems to be travelling along the same path---a kindred spirit in some fashion. And, [here is a crucial point], what happens next depends a great deal upon the type of relationship, but even more, on the person’s self-image. IF each individual is fairly well-balanced, an excellent relationship can develop here with a feeling of being true equals in whatever area the planet represents. This is truly a good thing in romance, as you can imagine. It can be very positive in teacher/pupil and parent/child relationships because both feel free to learn from the other. BUT, if one of the individuals feels severely lacking in this area, or in need of help, that person turns to the other as a teacher, or guide, and seeks the other’s ‘superior wisdom.’ As you can imagine, this would be of benefit in counseling, or parent/ child---but can be a possible hazard in such relationships as marriage. Given enough time the Chiron aspect tends to equalize differences, and so the two people have a chance to grow eventually to feel equal here. But, until then, it is possible to build up resentment against the very person from whom you are seeking help.

No matter which type of relationship this is, one thing seems especially to be true---the planet that is aspecting Chiron from one chart to the other seems unable to keep up defenses to keep the Chiron person out. It is as if, for the Chiron person, the walls around the other come tumbling down---or at least the Chiron person has little trouble getting inside the walls the other person has built around self. And depending on how thick those wails were initially, and how dependent the person was on the security provided by the walls---such openness can be felt as truly fantastic, or extremely frightening. Especially since the person being aspected by the other’s Chiron cannot develop any other way to erect wails around his/her planet.

SQUARE
Here we have something similar to the conjunction, but with a twist. There seems to be an attraction, yet a repulsion at the same time. This mixed feeling seems to be much stronger in the Chiron person than in the other individual. The Chiron person also seems to have the initial effect of getting past the other’s defenses---but frequently causes resentment in so doing. The person being aspected by another’s Chiron becomes capable of developing new defenses to keep the Chiron person out---but then the Chiron person becomes able to get through these new defenses, as well. Therefore, if the people are insecure, this aspect turns their relationship into a battlefield. Yet even so, both people grow because of it. Positively an awareness dawns about what is going on---and the two develop a relationship with great growth potential. They perceive the process of throwing up new walls as attempts to focus on insecurities. They do not feel threatened by them, but see them as a way of clearing out the rubbish. The result---mutual growth and increasing closeness.

OPPOSITION
Between any two planets, an opposition is an exchange. It can become a war, or a partnership. When Chiron in one person’s chart opposes a planet in the chart of another person, the word ‘exchange’ takes on a very specific meaning: each person tends to take on qualities of the other. For example, let us say that one person’s Chiron opposes the other person’s Mars. The Chiron person will become more aggressive, more active, and tend to be somewhat physically attracted to the other person. The Mars person will become more individual, more of a Maverick, and more willing to open up and try new things. This can be a very positive thing, especially if each needs to grow in the area ruled by the opposing planet. If the Mars person needs to get out of ruts, or the Chiron person needs more self-assertion, the relationship can be really fantastic. However, if a person is afraid of the qualities s/he gets from the other---or is already active enough in those areas, the relationship can become extremely uncomfortable for one or both parties.

OTHER ASPECTS
Trines and sextiles from Chiron in one chart to planets in another chart also denote some of the same attraction, but the intensity is much less than with the hard aspects. There is also somewhat of a lowering of the defenses, but also not to such a drastic extent. These are good aspects to have between charts if there are other positive aspects, but alone they are not dramatically significant. Much more study is needed here.

 
Chiron in the houses and in aspect to Venus

September 18, 2008 by Jeffrey Kishner  

15 Comments

The following guest post is by Jeremy Neal, an astrologer and blogger whom I have recently discovered to great delight. Since the name of his blog is Chirotic Journal, I asked him to write a post about Chiron and relationships. To learn about his astrology services, visit Chirotic.

Love, in the words of the song, is a many-splendored thing, but it is hardly true or even desirable that our experience of love ought to be singularly blessed. That is to say, the idea of attraction, the fundamental principle of what it is that draws us into the intimate life of another human being cannot be, and absolutely is not, solely based upon positive qualities.

If you are in love with somebody, and you have moved past the initial stage of simple attraction to them, then undoubtedly this love that you feel is not composed entirely of the wonders that this person projects. If that were true or possible, then we could all love film stars and have no need of real, difficult, messy and all too human relationships. Love is as much about fulfilling our needs, shoring up our weaknesses and compensating for our insecurities as it ever is about existing in a state of perpetual rapture about your partner’s marvelous sense of humor, bone structure or ability to look hot in uniform. Fundamentally, it is about how they make you feel, and if you consider that, then your love for that person will be based equally for the way that they stop you from feeling insecure and negative as it is about how they make you feel secure and positive, too.

Put simply then, this means that our ability to love is based as much on what we need as it is upon what somebody else can give. Ultimately, it ought to be like two pieces of a jigsaw, a compensatory mechanism where your strengths support your partner’s weaknesses and vice versa.

Astrologically, it is clear that Venus alone does not tell us the whole story in the rarefied realms of human love. Mars adds spice and passion, but he too does not complete the picture. The Moon is helpful — she speaks to those deeply habituated needs we have learned — but even under her pale influence we do not yet have the complete formula for this most elusive of elixirs.

True love cannot be made without Chiron.

Chiron is a centaur, a wild and wise being who in our astrology highlights our most untamed weakness and our most supportive potential. It is where we are most vulnerable and most in need of sustenance; so inevitably, if we find some other person who in some way soothes that vulnerability or wound, then they are going to become an intimate acquaintance in some sense, and what could be more intimate than the bond of mutual respect and support that is formed between lovers? By understanding Chiron in our astrology, we can very quickly begin to grasp some of the very fundamental support requirements that are thrown up as a result, and the type of person who might be able to address them.

Whilst an examination of every placement of Chiron would be exhaustive (and exhausting), it is always insightful to look at the placement of Chiron by house in order to understand something about the area of life in which you require the most support from your partner.

Editor’s Note: To find the house placement of Chiron in your chart, visit astro.com. You must enter your exact time of birth and location of birth to get an accurate picture of your houses. Then look for the Chiron glyph, which can be seen at the right. (In this image, it is to the right of the numerals connoting 5 degrees and 3 minutes of the sign in which Chiron is placed.)

First House: Here we are most particularly sensitive to our body image. Our partner needs to be extremely tactful whenever he talks about any aspect of our looks. A lover who is overly fussy or demanding about our appearance is going to create significant difficulties for us later on in the relationship, so it is especially important with Chiron in the First that the relationship is based on more than a simple physical attraction. Here there are issues of self-worth which need respecting and working through.

Second House: Here we require a partner who will take up some of the monetary strain. Natives with Chiron in the Second require a partner who will not be critical of our financial contribution to the household budget, but who at the same time does not belittle or take our contribution for granted. Our values ought to be treated respectfully, and this requires a partner who will listen to our views about what is important to our lives and to our relationship, and take them seriously. More broadly than this however, Chiron in the Second speaks to a theme of security, and not necessarily one of material or financial origin. If we feel insecure in our most significant relationship, this placing will be tweaked and the result will be an ongoing relational crisis.

Third House: Here is a tricky placement, because it puts the foundations of our relationship in the spotlight. Here, Chiron demands that our partner be sensitive to our intellectual insecurities. Maybe we felt that our schooling was lacking, or that we’re not as smart as other people, or even that our actual speech and manner of communicating is awkward or in some sense difficult. Clearly then, for the native with Chiron in the Third, a partner who encourages us to communicate, who is sensitive to our shyness when speaking our thoughts and who never, under any circumstance, corrects us except in the kindest and most sympathetic of ways, is absolutely crucial to the success of the relationship.

Fourth House: In this situation, we have a great deal of sensitivity to the conditions surrounding our home, family and background. We might also have some hidden calamity from childhood to contend with, so this requires careful handling in the context of our relationship. There is a great measure of trust needed here, because the Fourth House rules our most private self, and therefore those things about us and our lives that we are least inclined to share with anybody. Any partner who abuses that trust will quickly destabilize the entire relationship. More than anything, this placement speaks to a need for trust within the partnership.

Fifth House: The Fifth is the house of creativity, children and romance. With Chiron placed here, these themes become especially important within a close union. Our partner should be sensitive to our shyness in expressing our feelings, and our sense that we might be lacking somewhat in our romantic nature. This is a very difficult placement for the more free expression of romantic sentiments, because anyone with Chiron here will really struggle to express it, or even to find it. For this reason, it is best to find a partner who is not going to be put out if they don’t get flowers, who doesn’t care too much for candlelit dinners and long walks along the shore at dusk. If your relationships lack passion, then Chiron in the Fifth is not the easiest place to find it, so choose your mate accordingly!

Sixth House: Here the sensitivity is to work and small, everyday habits and behaviours. There is also an influence on matters of health. Those with Chiron in the Sixth can become quite unwell if their relationship is not supportive. Usually, the result is a tendency to workaholism as a compensating strategy. Of course, that doesn’t help the relationship either, so your partner must be made aware that your environment is especially important. A chaotic, disorganized home kills the romance for Chiron in the Sixth faster than a speeding bullet, so a partner who is capable of doing their fair share of the housework is helpful. But more importantly is one who is sensitive to the small habits, needs and rituals of life and who can give you the space to follow them.

Seventh House: Here Chiron is especially hard on relationship issues, because this is the natural house of marriage. Enormous sensitivity to the partner’s needs and projections is the result, so a self-absorbed, selfish and moody lover is not the way to go here. This placement requires a partner who is both self-sufficient and loving. Unfortunately, because of the Seventh House tendency to outsource, we may simply end up courting the person who is least suited to us, simply out of a need to disown our own pain. Chiron very close to the Seventh House cusp makes an excellent counsellor, incidentally.

Eighth House: Shared resources are stressed here, so every item or issue which is subject to the needs of both parties in the partnership are potential sources of conflict, from the bed to the bank account. This means that both sex and money are likely to create some measure of difficulty, because they will be sensitive areas for one reason or another. A sharing, open and honest partner is essential with this placement, one that is neither too financially uptight nor too sexually impatient.

Ninth House: This is one of the more comfortable placements for Chiron, although religion, qualifications and foreign travel may all cause upsets within the relationship. If you do have any spiritual or religious views, then it’s important that you find a partner who is tolerant and open-minded, otherwise this will make grounds for future conflict. The partner’s family may also be a source of difficulty with Chiron here, and their religious views might also cause some upset within the relationship. Crucially, there is a difficulty here with feeling as free as we would like. Therefore, a relationship that is overly cloying, constricting or repressive will be disastrous.

Tenth House: Matters of career and status are the battleground for Chiron in the Tenth, thus your own career (or conversely, lack of one) will become the focus of some measure of stress and sensitivity within the partnership. Alternatively, a sense that you are of low or insignificant status in life — or even within your relationship — will cause a rift at some stage. Your sensitivity to matters of status and career will need careful handling. A partner who is able to positively encourage your ambitions, to not feel threatened by them and certainly to not denigrate your efforts, is essential to the success of the union.

Eleventh House: Here in Aquarius’ house, there is great sensitivity to the idea of feeling as though you are a unique and individual person, because all too often, Chiron here manifests as somebody who struggles to feel special. Normally this will manifest out onto the collective: groups of friends, the people at the office, the broad family unit. The difficulty of it can play out as a sense that you are simply taken for granted by everyone. Therefore, the last thing you need from your significant other is to feel that they take you for granted, too. A partner who can make you feel special, unique and valued is absolutely essential in this context.

Twelfth House: We tend to suppress whatever is in the Twelfth, which is why those with Chiron in the Twelfth will not easily recognize that they have a great sensitivity inside them. Or it might simply express as a very vague sense of discomfort that somehow colors the entire life experience. There may be a deeply internalized traumatic event associated with this placement, one which the native themselves does not acknowledge or consciously relate to. So, more than most, this position is especially difficult. A tendency to reclusiveness is also a factor here, thus a partner who respects our privacy whilst at the same time demonstrating a willingness to bring us lovingly out of our introspection will be enormously helpful to the success of any relationship.

Chiron in aspect to Venus

Finally, I would like to make mention of Chiron in aspect to Venus, because here there is a psychic correlation between the principle of love and attraction and our deepest insecurity, sensitivity and inner hurt. Any aspect will be difficult in that it will sensitize the affections, creating a difficulty in love. Albeit, it does give a transcendent possibility, if the wound of Chiron can be brought into the light and transformed with compassion.

The conjunction will probably be felt most keenly as the “pain of love.” Perhaps our relationships cause us continual anxiety and uncertainty, or we feel insecure even when we know we should not really. Mostly, with the conjunction it creates an intense longing for love, but crucially, even when love is found, it does not feel secure enough. For this connection, it seems that no amount of love is ever enough. We feel others’ pain and unhappiness, too — especially in close personal relationships — and may tend to take ownership of it, and feel that it is a sign of wrongness in the partnership. We may try to heal those with whom we are in love as a means of avoiding the necessity to heal ourselves, and we might become quite difficult to love as a result. Both Kurt Cobain and Marilyn Monroe shared this aspect.

With the opposition, this tendency is magnified due to the tendency to outright projection implicit in the aspect. Indeed, we often attract the exact type of partner whom we require to outsource our own pain of love, and we may become so hypersensitive in our affections that we have to be wrapped in cotton wool by our lover, who must not ever denounce us or criticize our affections in any way. Thus, with the opposition, our love life will inevitably manifest as long periods of repressed stress punctuated by sudden outbursts of pain and intense upheaval. Of course, with the opposition aspect, we are going to try and attract a partner who balances us in some way, and that might stave off the necessity to fix ourselves for a long, long time. But eventually, the strain on the relationship will begin to show, and we will be forced to face our pain once and for all. Antonio Banderas and Mary Shelley, author of Frankenstein, both evince this aspect.

The trine will demonstrate many of these same issues, but the healing that is required by the contact will come more easily and naturally, and with less upheaval and stress. This does not mean that all will be roses of course, because we still have pain to face up to. But providing we can acknowledge the need to change and heal, this aspect will be very helpful in easing the course. That said, any relationship for the Chiron trine Venus native will demand a great deal of compassionate intimacy. You simply cannot be standoffish or cool in love if this aspect is in your astrology! The sextile too will have something of this quality, although it will be more innate and less easily felt, and almost certainly taken somewhat for granted. Candice Bergen and O.J. Simpson share this aspect.

With the square, our sensitivity becomes a blocking hypersensitivity that creates obstacles to the smooth progress of love and intimacy in our relationships. There is a tendency to avoid intimacy due to our unwillingness or inability to expose our vulnerable core, and we can therefore come across as cold, distant and unloving — which will very quickly put the brakes on much of our relationship potential. This aspect can make us especially high-maintenance, because we demand a partner who can feed our sense of wounded affection whilst we are simultaneously unwilling to give very much in return. Sophia Loren and Dean Martin share this aspect.

The quincunx is rather difficult because our attempt to address our insecurity in love is never quite
right, so we simply feel that something is wrong and we can’t really fix it. Dissatisfaction in love is usually the clear result, therefore, of this particular configuration. The feeling then, in intimate relationships, is one of frustration and annoyance that can never quite be dealt with to anyone’s satisfaction. As ever, awareness of this tendency will go a long way to alleviating it. If you can understand that you have this tendency, then some measure of acceptance can be cultivated to, if not fix it, then at least learn that it is not necessarily a real problem so much as it is a perceived one. Sean Connery and Will Smith share this particularly difficult configuration.

Karmic & Soul Mate Connections in Astrology
 
Things to look for in Synastry:

Feel The Rhythm: Ascendant Connections


Never underestimate the power of the Ascendant! It may be easy to underplay, or even dismiss altogether, the Ascendant?s role in interpersonal relationships when we think of the Ascendant as the ?mask? we wear when we meet others. If the Ascendant is a mere mask, shouldn?t it only be important at the very beginning of a relationship? We don?t think so. In fact, we feel that the Ascendant has an ongoing, vital role in relationships of all kinds, including long-lasting, one-to-one relationships. We have found that interplays between Ascendants can be the source of basic conflict or harmony, on a body level.

Remember as well that the Ascendant defines the Descendant, which is a highly sensitive relationship point in the natal chart.

 

You Complete Me: Grand Trines in Synastry 


In our experience, one of the most powerful indicators of special relationships occurs when a simple trine in one person''s natal chart is effectively turned into a Grand Trine by another person''s planet(s), particularly when it involves personal planets. For example, in one person''s chart, Mars is in the early degrees of Sagittarius and trines the Moon in the early degrees of Aries. A planet in the early degrees of Leo would form a Grand Trine in this native''s chart, but doesn''t exist. Her partner''s Sun fills this pattern, as it is in the early degrees of Leo. This powerful connection is especially potent when it is reciprocated. A special bond exists between the natives.

 

Haven''t We Met Before?: Nodes of the Moon 


Many astrologers consider the Nodes of the Moon an important axis, and some believe the axis relates to past life connections. Whether or not you agree with theories of reincarnation, this axis is a sensitive point in any chart and it deals with important life lessons. When strong contacts exist with the Nodes of the Moon in synastry, there is a deep compulsion to be together. Read more detail about the Nodes of the Moon in Synastry here.

 
You are Made for Me: The Vertex


A lesser known point in any natal chart is the vertex. It acts almost like a secondary descendant. Strong interaspects involving the vertex are found in the synastry of people who feel they are made for each other. There is a fated quality attached to the vertex.

 
Sign Interchanges


When sign positions of planets are interchanged, there is a special compatibility and fascination. For example, if one person has a Sun in Aries and Venus in Taurus, and another person has Sun in Taurus and Venus in Aries, although they will act quite differently, this pair will have some interesting exchanges in their relationship.

 
I Feel For You: Sun/Moon Contacts


When one partner''s Sun makes an aspect with the other''s Moon, there is a natural affinity. The Moon person supports the Sun in quiet but meaningful ways, and the Sun person returns the favor with an affirming energy. 

 

You Rock My World: Uranus, Neptune, and Pluto (and Chiron) Connections


When the outer planets (Uranus, Neptune, and Pluto) figure strongly in the synastry of two individuals, there is generally a powerful feeling of being uplifted and transformed through contact with each other. Chiron figuring prominently in synastry seems to be just as potent.

 

You Give My Life Meaning: Sun/Moon Midpoint Connections


A person''s Sun/Moon midpoint (http://www.cafeastrology.com/images/sunmoonmid.gif) is a point of great sensitivity. In a natal chart, planets that form a hard aspect to this point are highlighted, and tend to reveal a strong sense of destiny and identity. Naturally, when a planet in another person''s chart makes a hard aspect to this point in a native''s chart, that other person tends to give the native a feeling of purpose and meaning. 

 
Asteroids: Eros & Psyche


Amor & Psyche
Amor & Psyche
Medard, Eugene
Buy this Art Print at AllPosters.com

Some astrologers are studying the role of asteroids in astrology. Strong connections between the asteroids Eros (http://www.cafeastrology.com/images/eros.gif) and Psyche (http://www.cafeastrology.com/images/psyche.gif) in synastry point to a powerful romantic and sexual relationship.

 
The Composite Chart


Soulmates always have a powerful composite chart. That is, their composite chart is not scattered—it contains plenty of strong aspects and connections. The Sun and Moon are generally strongly aspected (not necessarily with each other); and similar patterns exist with the other personal planets—Venus, Mercury, and Mars.

Astrological indications for sexual attraction:
 
Things to look for in Synastry:

Here we focus on indications of sexual attraction using Astrology as our tool. In this article, we are not discussing long-term compatibility between the sexes--rather, indications of initial sexual attraction and knee-jerk reactions between two people.

 
Indications of Sexual Attraction:

When somebody''s Mars falls in your 5th house, heart-pounding reactions and strong romantic/sexual desires and crushes can be activated. You WANT each other, although the attraction may not last long unless there are other stable aspects and positions in your synastry.

When somebody''s Mars falls in your 8th house, that person inspires deep sexual urges and physical desires in you.

A conjunction of someone''s Mars to any angle (that is, the Ascendant, Descendant, Midheaven-10th cusp, or IC - 4th cusp) in your natal chart will pull out gut reactions and intensity of desire--although the feelings can go either way.

Mars-Sun conjunctions, squares, and oppositions usually inspire a need to make the relationship physical and generate a sort of "buzz" of energy between the two people involved. Trines generate some physical attraction, but of a more pleasant kind.

Venus-Mars conjunctions and squares can inspire quite a bit of fuss and sexual interest, while Venus-Mars sextiles and trines offer a more pleasing, less in-your-face attraction.

Venus-Pluto conjunctions, squares, and oppositions are one of the most potent cross-aspects for sexual and emotional attraction. Although both people are generally attracted to each other, it is the Venus person who is the most enthralled and even obsessed with Pluto—Venus is consumed with the attraction. Ultimately, it is the Pluto person who has the upper hand in terms of whether the relationship is going to endure.

Moon-Mars aspects can generate strong feelings that are often both physical and emotional at once, with the Mars person involved taking most of the initiative in the relationship, which can be very attractive to the Moon person (at least at the outset of the relationship). 

Venus-Uranus conjunctions and squares can generate so much interest to the point of enthrallment, and often result in sexual activity between people before they know each other well. This can be a confusing and destabilizing contact in the long term, but these aspects generally inspire initial attraction. When these relationships last, the Uranus person is often seen as inconstant by the Venus person and there can be many ups and downs. 

Mars-Pluto conjunctions and squares are often powerful indicators of initial attraction and sexual intrigue. Trines don''t necessarily draw people together, but once together, they are some of the most powerfully sexual aspects between two charts.

Ascendant-Ascendant conjunctions, sextiles, and trines, while not as strong as the indicators above, give a pleasing sense of physical harmony.

When someone''s 8th house planet or ruler of their 8th house forms a strong aspect with one or more of your planets, you are likely to ignite passion in that person.

The asteroid Eros plays a role in sexual attraction as well. Most potent are Eros-Venus, Eros-Ascendant, Eros-Psyche, and Eros-Mars links. Conjunctions, oppositions, and trines are best.

Karmic relationships

Certain aspects between charts may indicate psychological or spiritual work that needs to be done (or for those who believe in it, past life karma that has to be dealt with in this lifetime). These aspects appear in relationships that have a fated feeling to them. The relationship usually results in growth through the process of changing negative life patterns or beliefs. Karmic aspects do not indicate compatibility. In fact, the relationship could be very brief, only long enough to confront the repetition of a negative pattern and to make a decision about it. The idea of "soulmates" is very prevalent in astrology, and karmic aspects are often used as indicators of whether someone might be your soulmate. Whether or not soulmates exist or have karmic ties to us, having a lot of karmic aspects to another person does not make them your soulmate. It does not even make them necessarily likeable. But it does create a magnetic attraction (not necessarily a romantic one). Aspects that are considered karmic include:

  • Conjunctions (or possibly parallels) from one person''s personal planet to the other''s Saturn, Nodes or Chiron. Some astrologers only use the South Node as it indicates the past whereas the North Node indicates the future, however both nodes lend a fated feeling to the relationship. Trines and oppositions to Saturn or Chiron may be considered as well, but conjunctions are more significant.
  • Conjunctions (or parallels) between the Moon and Pluto or Neptune (some also consider Uranus)
  • Conjunctions or oppositions from one person''s personal planet or Ascendant to the other''s vertex
  • Conjunctions from personal planets to the IC
 

 

ХИРОН е свързан с емоционалните рани, получени в началото на нашия живот. Знакът, в който попада Хирон ще доминира, а домът показва в коя област личността е мотивирана и къде да се насочат усилията.

Хирон в 1-ви дом:
Пътуване към себепознание. Вероятно в детските години на такива хора са им налагани много ограничения, които са рефлектирали в характерна отстъпчивост или по-сериозни непрекъснати усилия да бъдат забелязвани. Вътрешна тяхна потребност е да търсят смисъл в личното си съществуване. При някои това се проявява в свръхагресивност, докато за други е в оттегляне и отказване да се борят. Положителен тласък в живота им дава намирането на работа или хоби, които да харесват и обичат.

Хирон във 2-ри дом:
Голямо самочувствие при наличието на физически комфорт. Възможно е в детството да е липсвала или да е била недостатъчно обичта, която са получавали такива хора, дори да са били игнорирани. На по-късна възраст това се проявява в прекалено упорство и пренебрежително отношение към чуждо мнение. Осъзнаването и преодоляването на собствените им проблеми ще направи тези хора мъдри съветници и учители за другите. Те ще могат да помагат да останалите за повишаване на самочувствието им и личната самооценка.

Хирон в 3-ти дом:
Липса на самочувствие, което е резултат от, вероятно непреднамерена, но прекалена критичност на родители или братя и сестри за начина, по който конкретната личност се е изразявала в детските си години. Това може да рефлектира в дефект на говора или прекалена срамежливост в разговори. Нужни са повече време и усилия докато успеят да формулират правилно мислите и думите си. Трябва да се научат да се изразяват без да се страхуват, че ще допуснат грешка или че са затруднени в изказа си. Трябва да осъзнаят, че всъщност са извинени от околните за евентуалните си затруднения в изказа.

Хирон в 4-ти дом:
Несигурност или нестабилност на семейството в ранните детски години. В последствие остава усещането, че си изоставен или че си ‘черна овца’. Липсата на самочувствие може да нашепва на тези хора, че каквото и да правят в живота си е безмислено и е загуба на време. Иначе те са съпричастни с другите и им отделят много от собственото се време. Урокът, който трябва да научат е да ценят повече самите себе си и да имат високо самочувствие, точно заради това, че са различни от останалите.

Хирон в 5-ти дом:
Приемане на живота твърде насериозно в една ранна, още крехка възраст. Причината за това вероятно са родителите, повтарящи, че не трябва да се прави ‘това’ или ‘онова’, за неща които са били всъщност допустими да се правят в детството. Резултатът е необходимостта да се очертават ясни граници за оцеляването на Азът. Все пак това не трябва да стига до самоизолация от околните. Такива хора са много креативни, но не го осъзнават. Важно е да го разберат и да използват възможностите си.

Хирон в 6-ти дом:
Ранен сблъсък със здравословни проблеми, свързани с произшествие, някакъв инцидент по-рано. Такива хора са склонни към вманиачаване на тема собствено здраве. Те имат големи лечителски заложби и въпреки собствените си проблеми могат да се реализират като особено успешни лечители.

Хирон в 7-ми дом:
Чувство на отхвърляне във взимоотношенията с партньора. Това може да е резултат от раздяла на родителите или отчуждаването им в детството. Такива хора се женят рано и е много вероятно да имат повече от една интимна връзка или повече от един брак. Те са съпричастни на околните винаги, но трябва да намерят баланса между себе си и партньора си. Трябва да осъзнаят, че двойката и партньорството не означава един човек, а да намерят себе си без да се обезличават в сянката на интимния си партньор.

Хирон в 8-ми дом:
Свързва се със загубата след смъртта на любим човек, но и напредък чрез ''прераждане''. За тези хора личните желания ще бъдат много важни, дори достигащи до точката на "всичко е позволено". Те имат ясновидски заложби, които ако се осъзнаят и овладеят, ще бъде голям напредък в правилната посока на развитието им. Хора с Хирон в осми дом можат да бъдет медиуми с огромна проницателност.

Хирон в 9-ти дом:
Кризи, през които се минава с цел духовно израстване. Силната вяра в едни или други неща трябва да се насочва правилно, за да се постигне личния духовен баланс. Тези хора трябва да приемат факта, че цял живот човек се учи и да не се стресират от това, като междувеменно си позволяват и време за релаксация и отмора. Те могат да станат много добри учители-водачи, ако овладеят твърде крайните си възгледи и убеждения.

Хирон в 10-ти дом:
Силна нужда от себедоказване заради някаква форма на отхвърляне в ранна детска възраст. Нуждата на тези хора да достигнат до определено ниво на обществено положение или ръководна роля може да е обсебваща за самите тях. Те трябва да разпознаят вътрешната си потребност да ръководят и командват, като тези желания трябва да са под разумен контрол. Похвална е ролята им в подпомагане и развитие на хората около тях, но не и ако това става за сметка за собственото им ''прегаряне''. Такъв сценарий само би ги вкарал в ролята на горчиво засегнати и обидени, че са недооценени. Такива хора трябва да познават повече себе си и да се приемат такива, каквито са.

Хирон в 11-ти дом:
Отхвърляне в ранна детска възраст от приятели, други деца, съученици и т.н. заради определянето като ''странни и различни''. Такива хора вероятно не се чувстват добре сред големи групи хора, а само сред ''себеподобни''. Те всъщност имат потенциал за лидери и водачи, но само ако се научат да се отпускат и сред непознати. Трябва да осъзнаят, че всеки и всичко е взаимосвързано, че имат специфична роля в този живот и само трябва да я открият и следват.

Хирон в 12-ти дом:
Прекомерна нервност и напрежение, придобити в ранна детска възраст покрай близък член от семейството. Заложби да станат лечители или психолози. Важно е да не се изолират и дистанцират от околните - другите имат нужда от лечителските им способности. Ако се научат да използват талантите си, то ще могат да помагат на останалите и ще са възнаградени за това. Преди това обаче трябва да стигнат до собствената си емоционална сила и зрялост.