Лилит - митове и легенди

Лилит Черна Луна

В древността Лилит е царица на нощта, хубава жена с криле, държаща в ръцете си жезъл и пръстен (символи на мъжкото и женското начало) и с крака, завършващи с птичи пръсти (намек за небесния й произход). Тя е стъпила на два лъва и има изобразени бухали от двете си страни.

Във Вавилонския Талмуд, чиито текстове са записани доста по-късно от тези на Тора, Лилит е описана като демонично същество с дълга коса и крила. Трактатът Шаббат, (151 б) пък предупреждава самотно спящия у дома си мъж, че може да бъде обладан от демона Лилит против неговата воля. 

 Според “Битие” Бог създава човека по Своя образ от пръст, на която е вдъхнат живот: „...мъж и жена ги създаде“ (Битие 1:27). И по-нататък: „И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа“ (Битие 2:7). Затова може да допуснем, че едновременно са създадени и мъж, и жена, т.е. преди Ева Адам е имал друга жена, която Господ е създал от същия материал и с равни права. Смята се, че именно Лилит е тази първа жена. Тя била много красива и сексуална, но непокорна и не можела да понесе мъжът да доминира над нея. А може би се е чувствала сексуално незадоволена, защото била ненаситна. Има и версия, че Лилит не виждала защо да е вярна на Адам и започнала да му изневерява с демони, които били много по-страстни. В крайна сметка се разбунтувала, напуснала Адам и отишла да живее с демоните...

Влезте в профила си или се регистрирайте, за да прочетете още!

Абонирайте се!

Абонирайте се за нашия астро-бюлетин и получете БЕЗПЛАТНО е-книгата "Ключови думи в астрологията", с чиято помощ ученето на астрология е лесна работа!
Астрологични новини? Семинари, беседи, курсове? Научавайте за всичко първи!